Data & Informatie

Wat doet een Systeembeheerder?

Een Systeembeheerder heeft de verantwoordelijkheid voor het beheren, onderhouden en ondersteunen van de IT-infrastructuur en systemen die essentieel zijn voor de efficiënte werking van elke organisatie. Deze rol is van cruciaal belang voor het waarborgen van de betrouwbaarheid en beveiliging van informatiesystemen en het faciliteren van een soepele operatie.

Verantwoordelijkheden en competenties

Om je een beter idee te geven van de verantwoordelijkheden en competenties vind je ter illustratie hieronder een overzicht. Afhankelijk van de wensen of eisen van de werk- of opdrachtgever kunnen deze natuurlijk afwijken.

1. Systeembeheer:
Je beheert de IT-infrastructuur van de gemeente, inclusief servers, netwerken, opslagsystemen en andere technologische middelen.

2. Beveiliging en compliance:
Je waarborgt de beveiliging van gemeentelijke systemen en gegevens door middel van naleving van beveiligingsnormen en regelgeving.

3. Ondersteuning en probleemoplossing:
Je biedt technische ondersteuning aan medewerkers en helpt bij het oplossen van systeemgerelateerde problemen.

4. Monitoring en onderhoud:
Je monitort systemen voortdurend om prestaties en beschikbaarheid te waarborgen, en je voert regelmatig onderhoud uit om systeemstoringen te voorkomen.

5. Back-up en herstel:
Je implementeert back-upprocedures en herstelplannen om gegevensverlies te voorkomen en de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.

6. Implementatie van nieuwe technologie:
Je draagt bij aan de implementatie van nieuwe technologieën en systeemupgrades om de gemeentelijke IT-infrastructuur up-to-date te houden.

7. Communicatievaardigheden:
Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden en kunt technische concepten begrijpelijk maken voor niet-technische medewerkers en belanghebbenden.

8. Samenwerking:
Je werkt samen met andere IT-teams en afdelingen binnen de gemeente om ervoor te zorgen dat de IT-infrastructuur is afgestemd op de gemeentelijke doelstellingen.

Een Systeembeheerder speelt een kritieke rol in het handhaven van de betrouwbaarheid en beveiliging van IT-systemen die cruciaal zijn voor de operatie. Je draagt bij aan het verbeteren van de dienstverlening door ervoor te zorgen dat de IT-infrastructuur soepel en efficiënt werkt en voldoet aan alle beveiligings- en nalevingsnormen.

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

PFS en Digitallstars gaan samen verder als Digitallstars