Data & Informatie

Wat doet een Portfoliomanager?

Een Portfoliomanager bij een overheidsorganisatie is de bewaker van initiatieven die de gemeentelijke dienstverlening verbeteren en strategische doelstellingen ondersteunen. Deze rol richt zich niet alleen op technische aspecten, maar plaatst een sterke nadruk op de menselijke kant van het werk, waarbij effectieve samenwerking, communicatie en stakeholdermanagement van cruciaal belang zijn.

Verantwoordelijkheden en competenties

Om je een beter idee te geven van de verantwoordelijkheden en competenties vind je ter illustratie hieronder een overzicht. Afhankelijk van de wensen of eisen van de werk- of opdrachtgever kunnen deze natuurlijk afwijken.

1. Leiderschap en samenwerking:
Als Portfoliomanager werk je nauw samen met diverse afdelingen binnen de gemeente, van stadsplanning tot sociale diensten. Leiderschap en teamwork zijn essentieel om de visie van de IT-portefeuille te delen en een gemeenschappelijk begrip te creëren.

2. Stakeholdermanagement:
Je bouwt sterke relaties op met ambtenaren, lokale belangengroepen en burgers om ervoor te zorgen dat de IT-initiatieven aansluiten bij de behoeften van de gemeenschap.

3. Communicatievaardigheden:
Je communiceert duidelijk en effectief, waarbij technische details begrijpelijk worden overgebracht aan niet-technische belanghebbenden. Je hebt het vermogen om complexe IT-kwesties te vertalen naar beleidsvragen en vice versa.

4. Besluitvorming en prioritering:
Je neemt beslissingen over welke projecten prioriteit krijgen en waar middelen moeten worden toegewezen, met aandacht voor de behoeften van de gemeenschap en de gemeentelijke doelstellingen.

5. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen:
Gemeentelijke IT-omgevingen evolueren constant. Je bent bereid om je aan te passen aan nieuwe technologieën en veranderende behoeften.

6. Ethiek en integriteit:
Je handelt met de hoogste normen van ethiek en integriteit, met name bij het omgaan met gevoelige gemeentelijke gegevens en het waarborgen van transparantie en naleving van regelgeving.

Portfoliomanagement en programmamanagement zijn twee verschillende benaderingen, maar worden vaak door elkaar gehaald. Een programma is als een bundel van projecten en andere inspanningen die allemaal samenwerken om bepaalde doelen te bereiken. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een nieuw softwareprogramma wilt ontwikkelen. Het programma omvat dan alle verschillende stappen, zoals het ontwerpen, programmeren en testen, die nodig zijn om het uiteindelijke product te maken.

Portfoliomanagement, aan de andere kant, richt zich meer op het proces van kiezen welke projecten en programma’s de organisatie moet doen. Het is als het ware de ‘bewaker’ van alle lopende activiteiten en zorgt ervoor dat ze passen bij de strategische doelen van de organisatie.

Terwijl een programma eindigt zodra de doelen zijn bereikt, blijft portfoliomanagement altijd doorgaan, omdat er altijd nieuwe projecten en programma’s zijn om te beoordelen en te selecteren.

We zijn regelmatig op zoek naar specialisten voor verschillende overheidsorganisaties in Nederland. Neem een kijkje bij onze vacatures of doe een open sollicitatie voor een kennismakingsgesprek.

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

PFS en Digitallstars gaan samen verder als Digitallstars